06 January 2021

Evoluția SARS 2002–2004

PRIMA VICTORIE ÎMPOTRIVA VIRUSULUI SARS
2003 - Cazuri probabile de SARS - la nivel mondial

SARS: Abreviere pentru „sindrom respirator acut sever”. 

Raportat în China în 2002 . 

Peste 8.000 de persoane au fost infectate.

”O alternativă la vaccinare este administrarea Ivermectinei. Altfel, epidemia se termină abia în 2024” afirmația celebrului medic român” Ion Alexe
Cercetătorii Universităţii Monash din Melbourne, Australia, au descoperit că un medicament antiparazitic existent deja pe piaţă, Ivermectina, a reuşit să omoare coronavirusul în 48 de ore în condiţii de laborator.

Secretul Medicilor 



Covid-19: E484K, mutația care ar putea afecta imunitatea ... și vaccinurile

O mutație, alta decât cea a variantei engleze, îi îngrijorează pe oamenii de știință din punctul de vedere al vaccinării împotriva Covid-19, deoarece ar putea afecta eficacitatea acesteia. Numită E484K, această mutație este purtată de variante care au apărut în Africa de Sud și, mai recent, în Brazilia și Japonia, dar nu și în varianta engleză, a cărei expansiune mondială face totuși titluri. Cu toate acestea, această mutație „este cea mai îngrijorătoare dintre toate” în ceea ce privește răspunsul imun, crede Ravi Gupta, profesor de microbiologie ..  Vezi Sursa info AICI

În sfârşit, putem să ne scoatem măştile! La 24 iunie 2002, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a scos oraşul Beijing de pe lista oraşelor cu interdicţie de călătorie şi de pe lista neagră a zonelor în care exista pericolul infectării cu virusul SARS.
„Operaţiunea îndepărtarea măştilor a început. La 24 iunie 2003 locuitorii Beijingului au răsuflat uşuraţi şi au sărbătorit decizia OMS de a scoate oraşul de pe lista destinaţiilor cu interdicţie pentru călătorii, precum şi de pe lista zonelor epidemice în care se putea contracta sindromul respirator sever acut (SARS).

Votăm un Deputat BUN

Domnul Shigeru Omi, director al OMS pentru zona Pacificului de vest, a anunţat la Conferinţa de presă organizată de OMS împreună cu Ministerul Sănătăţii din China, că OMS a scos oraşul Beijing de pe lista zonelor infectate cu SARS şi a ridicat restricţiile de călătorie. Această dublă „ridicare de restricţii“ a intrat în vigoare imediat.
Domnul Omi a anunţat, de asemenea, că oraşul Beijing nu mai figurează nici pe lista oraşelor în care au avut loc recent îmbolnăviri cu virusul care provoacă SARS, deoarece OMS a ajuns la concluzia că la Beijing lanţul transmiterii de la om la om a fost întrerupt.
A fost o decizie îndelung aşteptată după intrarea în carantină a ultimului pacient infectat cu virus SARS, la 29 mai 2003. „Acest lucru l-am aşteptat, dar îmi depăşeşte totuşi aşteptările“, a afirmat domnul Xie Ximing, inginer pensionar care trăieşte în suburbia Lugouqiao, „după ce epidemia a fost stăvilită, mi-am reluat legăturile obişnuite cu prietenii. Dar am dorit şi confirmarea din partea OMS care are autoritate în domeniu. Ceea ce îmi depăşeşte aşteptările este faptul că vestea a venit atât de curând,


Sectorul turismului şi-a reluat activitatea. La 20 iunie, Administraţia Naţională pentru Turism a dat publicităţii o notificare prin care stabileşte un nivel de calitate foarte ridicat şi standardizat al serviciilor ca metodă de bază în stimularea industriei turismului după epidemia SARS. Multe agenţii de turism au făcut pregătiri deosebite pentru a asigura servicii mai bune şi îşi doresc să reînceapă activitatea pornind de la noi standarde.
Domnul Chang Yusheng, director adjunct al companiei de consiliere şi dezvoltare China International Travel Service (CITS), a arătat că în ceea ce îl priveşte este încrezător în perspectivele viitoare de dezvoltare a turismului în China. Domnia sa a arătat pentru Beijing Review că compania a luat toate măsurile pentru atragerea turiştilor, între care îmbunătăţirea calităţii serviciilor, intensificarea activităţii de marketing, împreună cu reducerea preţurilor.
„Ne-am reluat activitatea la începutul lunii iunie. Toţi clienţii noştri, din ţară şi din străinătate au păstrat legătura cu noi şi suntem pe deplin încrezători că ne vom recâştiga piaţa“, a spus domnul Chang.

Vaccinul genetic


„Activitatea turistică va fi reluată la Beijing treptat, după încetarea epidemiei. Mai întâi vor fi reluate excursiile pe distanţe mici, iar costurile acestora vor fi pe măsura păturilor celor mai largi ale populaţiei“, a afirmat domnul Wen Ziji, director adjunct al Oficiului de Turism din Beijing.
Şi pentru restaurantele din Beijing, decizia OMS de a şterge oraşul de pe lista zonelor posibil infectate cu SARS este o veste bună. După câteva luni de stagnare a afacerilor, industria alimentară este pregătită să revină în forţă. Mulţi proprietari de restaurante zâmbesc din nou văzând mesele din localul lor iarăşi pline.
În ziua de 24 iunie 2003, la ora 3 după-amiaza, întreg personalul din sediul central al Grupului Quanjude din Beijing, un lanţ de restaurante care oferă preparate de raţă, s-a strâns în faţa televizoarelor pentru a urmări în direct conferinţa de presă televizată a OMS. Noi am făcut toate pregătirile în aşteptarea turiştilor, atât din ţară, cât şi din străinătate. Cu siguranţă, conferinţa de presă ne va aduce veşti bune. Săptămâna noastră de aur va începe în curând, a afirmat dl. Xing Ying, director general al grupului.
La Beijing, în fiecare raion de magazin au fost afişate postere pentru a-i convinge pe clienţi să nu se mai reţină de la cumpărături, cum au făcut-o de atâtea ori până acum. Marile magazine au organizat activităţi de promovare pentru a sărbători dublul eveniment. Comitetul comerţului din Beijing a precizat că vor fi organizate şi alte acţiuni de promovare în care vor fi implicate peste o mie de magazine super-market, în scopul intensificării activităţii comerciale a oraşului.
Cu toate acestea, oficialităţile oraşului afirmă că vor continua să fie vigilente în ceea ce priveşte epidemia SARS şi vor lua măsurile necesare pentru controlul situaţiei, chiar dacă epidemia a încetat. „Nu vom învinge complet epidemia până când nu vom cunoaşte tot ce trebuie să ştim despre virus“, a arătat dl. Gao Qiang, viceministru al ministerului sănătăţii. Dl. Gao a mai afirmat că succesul repurtat de oraşul Beijing a însemnat numai primul pas spre victorie şi nu victoria finală.
Conducerea municipală din Beijing a emis un decret în care recomandă locuitorilor oraşului să continue activitatea de prevenire a îmbolnăvirilor cu virusul SARS, chiar dacă OMS a renunţat la restricţii. Potrivit decretului, toate clinicile care izolează pacienţii cu febră ridicată, trebuie să rămână operaţionale, iar toţi cei care prezintă simptome similare contaminării cu SARS trebuie puşi sub supraveghere medicală timp de două săptămâni. Mai mult decât atât, toate măsurile existente pentru prevenire, cum sunt cele pentru studenţi, emigranţi şi turişti, vor fi menţinute cu stricteţe.
„Nu vom precupeţi nici un efort pentru a preveni reapariţia virusului SARS“, a precizat dl. Wu Yi, vicepremier şi, totodată, ministrul sănătăţii. Dl. Wu a promis că guvernul va considera ca primă prioritate consolidarea sectorului de sănătate publică, prevenirea îmbolnăvirilor şi sistemul de control odată cu îmbunătăţirea mecanismului de răspuns pentru cazurile de urgenţă în domeniul sănătăţii publice.
China este pregătită să aloce şi mai multe fonduri în următoarele şase luni pentru reabilitarea infrastructurii pentru sănătate publică şi pentru sistemul de avertizare şi control, a arătat dl. Jin Renqing, ministrul finanţelor din China, precizând că o mare parte a banilor va fi destinată vastei zone rurale a ţării.
SARS şi-a făcut apariţia mai întâi în provincia Guandong şi apoi s-a răspândit cu repeziciune în alte zone, inclusiv în Beijing, Shanxi şi Mongolia Interioară. Experţii sunt de părere că răspândirea rapidă a virusului se datorează în parte sistemului inadecvat al Chinei de prevenire şi control, precum şi lipsei de cunoştinţe despre misteriosul virus care produce boala. Dezvoltarea economică a Chinei a fost serios afectată de apariţia şi răspândirea SARS.
Sectorul serviciilor a raportat pierderi economice uriaşe în luna mai. Potrivit unui studiu efectuat în 20 de provincii, municipalităţi şi regiuni autonome, profiturile raportate de serviciile legate de lumea afacerilor au fost mai mici cu două treimi în comparaţie cu cele din perioada corespunzătoare a anului 2002.
Industria turismului a fost cel mai mult afectată de SARS pentru că cele mai multe agenţii de turism nu au mai avut clienţi după ce a izbucnit epidemia.
„În sfârşit, am scăpat“, a mărturisit dl. Chang Yusheng, director adjunct al CITS revistei BeijingReview la aflarea veştii că OMS a scos oraşul Beijing de pe lista zonelor cu pericol de îmbolnăvire cu SARS şi a restricţiilor de călătorie şi a oftat uşurat.
Compania dlui Chang şi-a suspendat activitatea în luna aprilie. „Mai bine de două luni, personalul nu avea altceva de făcut decât să stea în birourile pustii fără să facă nimic“, a precizat dl. Chang. Numai serviciul de contabilitate lucra neobosit, înapoind clienţilor banii deja daţi pentru călătoriile ulterior anulate.
Aproape toate companiile de turism din ţară s-au confruntat cu aceeaşi situaţie, luptând să supravieţuiască timp de peste trei luni. După izbucnirea epidemiei cu virusul SARS, 109 ţări şi regiuni nu au mai trimis turişti în China. În acelaşi timp, pentru a evita răspândirea SARS în toată ţara, guvernul a hotărât să scurteze sărbătorirea zilei de 1 Mai, de la şapte la cinci zile.
În lunile aprilie şi mai s-au înregistrat cele mai serioase pierderi în industria turismului. Numărul turiştilor în China, în luna aprilie, a fost de 5,65 milioane, cu 30% mai puţin decât în anul precedent. Profiturile provenind din schimbul valutar realizat prin turism au fost de 900 milioane dolari, cu 49% mai puţin. În luna mai, s-a înregistrat cea mai drastică scădere, numărul turiştilor intraţi în China fiind de numai 18.000, cu 93,9% mai puţin în comparaţie cu anii trecuţi.
Epidemia a avut un impact drastic şi asupra vânzătorilor care desfac mărfurile cu amănuntul. În timpul sărbătorilor de 1 Mai cunoscute sub numele de „Săptămâna de Aur“, profiturile din vânzările tuturor magazinelor de pe strada Wangfujing Dajie au fost de numai 10% din cifra de afaceri realizată în anii precedenţi.
Multe spitale au devenit cauza îmbolnăvirilor pe care încercau să le trateze. Pentru că lipseau cunoştinţele de bază despre virusul SARS, în stadiile incipiente, unele spitale nu considerau situaţia foarte gravă, iar boala s-a răspândit în rândul pacienţilor, asistentelor şi medicilor. La Spitalul Universitar Beijing, carantina s-a instituit la 24 aprilie, după ce au apărut noi cazuri de infectare chiar în spital. Spitalul a fost redeschis la 9 iunie. În cele 46 de zile, spitalul a fost rupt de lumea din afară şi a înregistrat pierderi de 90 milioane yuani. Numărul pacienţilor internaţi în alte spitale a scăzut, de asemenea, cu 80% în aprilie şi mai.
SARS a avut însă un efect minor asupra comerţului exterior al Chinei, care şi-a menţinut tendinţa de creştere în cursul lunii mai. Statisticile întocmite de serviciul vamal demonstrează că comerţul exterior în luna mai s-a ridicat la 65,45 miliarde dolari, reprezentând o creştere în fiecare an de 39%. Valoarea exporturilor a fost de 33,84 miliarde dolari, cu 37,3% mai mult, iar importurile au totalizat 3l,61 miliarde dolari, respectiv o creştere de 40,91%, excedentul balanţei comerciale fiind de 2,23 miliarde dolari. La Beijing, zona cea mai afectată de epidemie din China continentală, s-a înregistrat o creştere importantă a exporturilor, de 570 milioane dolari, însemnând o creştere de 68,9%.
Chiar şi în momentul în care SARS a atins punctul culminant, investiţiile străine au continuat să curgă către China. Potrivit unui studiu elaborat de Deitsche Bank pe un număr de 29 de companii, din primele 500 de companii multinaţionale, 88% dintre participanţi au afirmat că în China utilizarea reală a investiţiilor străine directe şi-a menţinut o creştere constantă în timpul epidemiei , deşi nivelul investiţiilor străine a fost afectat într-o oarecare măsură. În luna mai au fost înregistrate şi 977 noi întreprinderi cu capital străin în întreaga Chină, cu 11,41% mai mult, în comparaţie cu ultimii ani.
SARS a adus multe nenorociri, dar a avut şi unele urmări care au contribuit la îndreptarea unor situaţii nedorite. Pe plan naţional s-au făcut eforturi pentru protejarea mediului în timpul epidemiei SARS. La Beijing, amenda dată persoanelor care au scuipat în locuri publice s-a ridicat la 200 yuani şi s-au făcut eforturi deosebite pentru promovarea igienei publice.
SARS a contribuit, de asemenea, la reformarea unor instituţii. Răspândirea rapidă a epidemiei în primele luni se datorează în parte sistemului deficitar de prevenire şi control inadecvat. În cei peste 20 de ani care au trecut de când China a aplicat politica de reformă şi de deschidere către exterior, sistemul de sănătate publică, mai ales asistenţa de urgenţă a rămas în multe privinţe necorespunzătoare, lăsând calea deschisă unei maladii mortale. La 9 mai, guvernul Chinei a dat publicităţii o reglementare privind urgenţele pentru sănătatea publică şi a fost înfiinţat un organism care să acţioneze rapid în aceste cazuri.
În lupta împotriva epidemiei, guvernul central al Chinei a alocat suma de 1,3 miliarde yuani (162,5 milioane dolari) pentru crearea unui fond special în scopul prevenirii şi tratării SARS, iar guvernele locale au pus la dispoziţie peste 10 miliarde yuani pentru prevenirea îmbolnăvirilor, a precizat Agenţia de ştiri Xinhua.
În acelaşi timp, guvernul central a creat un fond special de 2 miliarde yuani 241,84 milioane dolari) pentru prevenirea şi tratamentul SARS, în scopul îmbunătăţirii condiţiilor de îngrijire a sănătăţii şi pentru sistemul de management în caz de epidemii, pentru finalizarea cercetărilor privind SARS şi pentru reabilitarea infrastructurii medicale.
Surse ale Agenţiei de ştiri Xinhua au arătat că în China s-au făcut progrese notabile în domeniul vaccinării, medicaţiei şi diagnosticării SARS. Au fost finalizate două tipuri de vaccinuri inactivate şi este în curs testarea acestora cu succes pe animale de laborator, a afirmat dl. Li Xueyongm viceministru al ştiinţei şi tehnologiei.
Dl. Li a mai precizat că terapia aplicată care îmbină medicina tradiţională chineză cu cea occidentală, s-a dovedit eficientă, adăugând că produsele şi echipamentele de bioprotecţie au fost deja realizate şi au contribuit efectiv la scăderea numărului de persoane infectate printre lucrătorii din domeniul sănătăţii.
În China continentală au fost contaminate cu virusul care produce SARS 5.326 de persoane şi s-au înregistrat 347 de decese înainte ca OMS să şteargă oraşul Beijing de pe lista zonelor în care există pericolul contaminării şi în care nu se recomandă efectuarea de călătorii.


Ni Yanshuo   2004/02/16  CHINA A REPURTAT
China Populara-Buletin al Ambasadei R.P.Chineze in Romania(2003/10)



Sindromul respirator acut sever ( SARS ) este o boală respiratorie virală de origine zoonotică cauzată de coronavirusul sindromului respirator acut sever (SARS-CoV sau SARS-CoV-1), prima tulpină identificată a speciei coronavirusului SARS coronavirus asociat sindromului respirator acut sever (SARSr-CoV). Sindromul a cauzat focarul SARS 2002-2004 . La sfârșitul anului 2017, oamenii de știință chinezi au urmărit virusul prin intermediarul zibetelor de palmier asiatice până la liliecii de potcoavă din Yunnan .

SARS a fost o boală relativ rară; la sfârșitul epidemiei, în iunie 2003, incidența a fost de 8.422 de cazuri, cu o rată a fatalității (CFR) de 11%. [4] Niciun caz de SARS-CoV nu a fost raportat la nivel mondial din 2004. Începând din 2020 , SARS este considerat eradicat la om, dar, deoarece virusul infectează și animale, este posibil ca acesta să reapară în viitor. .

În decembrie 2019, o altă tulpină de SARSr-CoV a fost identificată ca sindrom respirator acut sever coronavirus 2 (SARS-CoV-2). Această nouă tulpină provoacă boala coronavirusului 2019 (COVID-19) , o boală care a provocat pandemia COVID-19

Semne și simptome

SARS produce simptome asemănătoare gripei și poate include febră, dureri musculare , letargie , tuse, dureri în gât și alte simptome nespecifice . Singurul simptom comun tuturor pacienților pare a fi o febră peste 38 ° C (100 ° F). SARS poate duce în cele din urmă la dificultăți de respirație și pneumonie ; fie pneumonie virală directă, fie pneumonie bacteriană secundară . [ este necesară citarea ]

Perioada medie de incubație pentru SARS este de 4-6 zile, deși rareori ar putea fi la fel de scurtă ca 1 zi sau până la 14 zile.

Transmisie

Calea principală de transmitere a SARS-CoV este contactul membranelor mucoase cu picături respiratorii sau fomite . În timp ce diareea este frecventă la persoanele cu SARS, calea fecală-orală nu pare a fi un mod comun de transmitere. Numărul de reproducere de bază al SARS-CoV, R 0 , variază de la 2 la 4 în funcție de diferite analize. Măsurile de control introduse în aprilie 2003 au redus R la 0,4.

Diagnostic

SARS-CoV poate fi suspectat la un pacient care are:

· Oricare dintre simptome , inclusiv o febră de 38 ° C (100 ° F) sau mai mare și

· Fie o istorie a:

o Contactați (sexual sau ocazional) cu cineva cu diagnostic de SARS în ultimele 10 zile sau

o Călătoriți în oricare dintre regiunile identificate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ca zone cu transmisie locală recentă a SRAS.

· Criteriile clinice ale diagnosticului Sars-Cov

o Boală timpurie: egală sau mai mare de 2 dintre următoarele: frisoane , rigori, mialgie , diaree , dureri în gât (auto-raportate sau observate)

o Boală ușoară până la moderată: temperatură> 38 plus indicații ale infecției tractului respirator inferior (tuse, dispnee)

o Boală severă: ≥1 de dovezi radiografice, prezența ARDS, constatări de autopsie la pacienții cu întârziere.

Pentru ca un caz să fie considerat probabil, o radiografie toracică trebuie să fie indicativă pentru pneumonie atipică sau sindrom de detresă respiratorie acută .

OMS a adăugat categoria „SARS confirmat de laborator”, ceea ce înseamnă pacienții care altfel ar fi considerați „probabili” și au dat test pozitiv pentru SARS pe baza unuia dintre testele aprobate ( ELISA , imunofluorescență sau PCR ), dar rezultatele radiografiei toracice nu prezintă infecție cu SARS-CoV (de exemplu, opacități de sticlă măcinată, consolidări neuniforme unilaterale).

Apariția SARS-CoV în radiografia toracică nu este întotdeauna uniformă, dar apare în general ca o anomalie cu infiltrate neuniforme.

Prevenire

Nu există vaccin pentru SARS, deși imunologul Anthony Fauci a menționat că CDC a dezvoltat unul și l-a plasat în stocul național american.  Cu toate acestea, vaccinul este un prototip și nu este pregătit pentru câmp din martie 2020.

Izolarea clinică și carantina rămân cele mai eficiente mijloace pentru a preveni răspândirea SARS. Alte măsuri preventive includ:

· Spălarea mâinilor cu apă și săpun sau utilizarea de dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool

· Dezinfectarea suprafețelor fomite pentru îndepărtarea virușilor

· Evitarea contactului cu fluidele corporale

· Spălarea obiectelor personale ale cuiva cu SARS în apă fierbinte, cu săpun (ustensile de mâncare, vase, lenjerie de pat etc.) [16]

· Menținerea copiilor cu simptome acasă de la școală

· Măsuri simple de igienă

· Izolându-se cât mai mult posibil pentru a minimiza șansele de transmitere a virusului

Multe intervenții de sănătate publică au fost făcute pentru a încerca să controleze răspândirea bolii, care se răspândește în principal prin picături respiratorii în aer, fie inhalate, fie depuse pe suprafețe și ulterior transferate pe membranele mucoase ale corpului. Aceste intervenții au inclus depistarea mai devreme a bolii; izolarea persoanelor infectate; picături și precauții de contact; și utilizarea echipamentului individual de protecție (EIP), inclusiv măști și halate de izolare. [4] O meta-analiză din 2017 a constatat că pentru profesioniștii din domeniul medical care poartă măști N-95 ar putea reduce șansele de îmbolnăvire cu până la 80%, comparativ cu lipsa măștii. De asemenea, a fost instituit un proces de screening în aeroporturi pentru a monitoriza călătoriile cu avionul către și dinspre țările afectate.

SARS-CoV este cel mai infecțios la pacienții grav bolnavi, care apare de obicei în a doua săptămână de boală. Această perioadă infecțioasă întârziată a însemnat că carantina a fost extrem de eficientă; persoanele care au fost izolate înainte de ziua a cincea a bolii lor au transmis rareori boala altora. Deși nu au fost identificate cazuri din 2004, începând din 2017, CDC lucra în continuare pentru a face recomandări și recomandări federale și locale de răspuns rapid în cazul reapariției virusului. 

Epidemiologie 

SARS a fost o boală relativ rară; la sfârșitul epidemiei, în iunie 2003, incidența a fost de 8.422 de cazuri, cu o rată a fatalității (CFR) de 11%. 

Rata mortalității (CFR) variază de la 0% la 50%, în funcție de grupa de vârstă a pacientului.  Pacienții sub 24 de ani au fost cel mai puțin probabil să moară (mai puțin de 1%); cei cu vârsta de 65 de ani și peste au cel mai probabil să moară (peste 55%). 

Ca și în cazul MERS și COVID-19 , SARS a dus la un număr semnificativ mai mare de decese la bărbați decât la femei.

  Vezi Sursa AICI

No comments:

Post a Comment

Informațiile din ADN

Lanturi si directii de sinteza Un codon: Met, Trp. Doi codoni: Asn, Asp, Cys, Gln, Glu, His, Lys, Phe, Tyr, Trei codoni: Ile,  STOP  ("...